fbpx
Google AdWords

Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama

Gün geçtikçe değişen yaşam tarzı ve pazarlama stratejileri.

Bir pazarlamacı olarak Geleneksel Pazarlama ve dijital pazarlamanın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmeniz gerekmektedir. Hızla değişim gösteren yaşam biçimleri ve ticaret biçimlerine ayak uydurarak başarı oranımızı arttırabiliriz.

Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama

Günlük olarak insanların alışveriş anlayışı değişmektedir. Ziyaretçinin ürünü arayıp bulması ve almaya karar vermesi, alışverişin gerçekleşme süresine kadar yaşanan yolculukta, günlük olarak alışkanlıklar ve deneyimler değişkenlik göstermektedir.

Ne kadar kısa sürede satışa götürebilirseniz, o kadar hızlı başarıya ulaşabilirsiniz. Günümüzde var olan geleneksel pazarlama ve dijital pazarlamanın birbirine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Maliyet olarak ve etkileşim olarak dijital pazarlamanın çok daha etkili olduğunu söyleyebilirim.

Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama

Geleneksel pazarlama TV, radyo, gazete, billboardlar, duvar kaplama reklamlarına kadar uzanmaktadır. Son 5 sene öncesine kadar gözle görülür bir hareketlilik olsa da günümüzde pek bir hareketliliği kalmadı diyebiliriz.

Geleneksel pazarlamada maliyetler oldukça yüksektir. Çok uzun süren reklam çalışmaları, baskılar gibi maliyet arttıran birçok etken bulunmaktadır. Teknoloji ne kadar ileride olmuş olsa da bir billboard reklamı vermenin maliyeti, dijital pazarlama reklamlarına göre hem yüksek hem hedef kitlenize tam ulaşmanızı sağlamamaktadır.

Geleneksel Pazarlamanın öz geçmişi

Ticaretin var olmasından itibaren rekabetin artması ve ticaretin çoğalmasından dolayı ister istemez pazarlama yöntemleri ortaya çıkmıştır. İlk olarak 1700’lü yıllarda geleneksel pazarlama adımları dergilerde atılmıştır. Bu adım geleneksel pazarlamanın hızla büyümesine yol açmıştır. Sokaklarda özel billboard tabela alanlarının olmasına yol açmıştı. Yola cephe olan binaların duvarlarına reklam çalışmaları da yapılmıştır. (Günümüzde yaygın olan bir yöntem)

Geleneksel Pazarlamanın Tarihi geçmişi

  • Gutenburg 1450 yılında “movable type” adlı seri baskı icadı yaparak geleneksel pazarlamanın önünü açmış oldu.
  • 1700 yıllarda dergilerde reklam çalışmaları yapılmaya başlandı.
  • 1839 yılında ilk poster reklamı yapıldı.
  • 1920 ilk defa radyolarda reklam çalışmaları yapıldı.
  • 1941 yılında ilk TV reklamı bir saat firması tarafından verilerek başladı.

Günümüzde Geleneksel pazarlama yöntemleri değişkenlik göstermiş olsa da vazgeçilmez bir pazarlama yöntemi diyebiliriz

Geleneksel Pazarlamanın özellikleri

  1. Hatırlanma oranı yüksektir (TV ve radyo reklamları)
  2. Geniş Kitlelere ulaşmanızı sağlar (Dijital reklamcılık kadar olmasa da)
  3. Ciddi bütçeler gerektirmektedir.
  4. Etkileşim oranı çok düşüktür.
  5. Ölçümü oldukça zordur.

Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama günümüzde vazgeçilmez ve hızla büyüyen bir pazarlama alanıdır. Sosyal medyaların artması ve insanların buralarda fazla vakit geçirmesi reklam verenler için vazgeçilmez bir pazarlama alanı olmuştur.

Çok hızlı bir şekilde reklam verme olanağı sağlanmaktadır. Gerek düşük bütçeler ile gerek yüksek bütçeler ile hemen reklam verme imkânımız oluyor. Her yerde olduğu gibi dijital pazarlamada kurallar söz konusu olabiliyor. Kurallar çerçevesinde dilediğiniz zaman reklamlarınızı yayınlayabilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.

Google arama serp sonuçlarına, facebook, twitter, instagram, pinterest gibi sosyal medya alanlarına da reklam verebilirsiniz. Google adsense iş ortağı olan web sitelere de reklamlarınızı verebilirsiniz.

Dijital Pazarlamanın tarihi

Dijital pazarlama aslında çok yeni diyebiliriz. Ne kadar hızlı büyüse de 1994 yılında ilk dijital reklam yayınlanmıştır. Geçmişi ve günümüzü göz önüne alarak toplamda 26 yıllık bir geçmişe sahip. Geleneksel pazarlama ise 300 yıl üzeri olmuş olsa da dijital pazarlama 26 yıllık yolculuğunda geleneksel pazarlamayı geride bırakarak hızla büyümeye devam etmektedir.

Dijital Pazarlamanın özellikleri

  1. Hızlı bir şekilde yayınlanması ve devre dışı bırakılması (anlık müdahale etme şansınız var)
  2. Ölçülebilir olması (etkileşim, aranma, tıklanma gibi)
  3. Düşük maliyetler ile büyük kitlelere ulaşmanıza olanak tanır.
  4. Dilediğiniz gibi detaylı hedefleyebilirsiniz. (Evli, bekar, yaş sınırı, hane geliri gibi)

Dijital pazarlamada başarılı olmanızın en iyi yolu bir adwords uzmanı ile çalışmaktır.

Dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgi için hemen https://www.selahattin.com/google-adwords-uzmani/ ziyaret edin.

5/5 - (18 {Oy})

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Hemen Ara