fbpx
Google AdWords

Adwords Sahte Tıklamalar ve Engelleme Yöntemleri

Google Adwords Saldırıları ve Korunma Yolları

Google Adwords reklam saldırıları hemen hepimizin başına gelmiştir. Bütçemiz çok kısa sürede bitmiş ve reklamdan düşmüş olabiliriz. Peki bu neden ve nasıl gerçekleşiyor hiç merak ettiniz mi? Kazanç sağlamak için yatırmış olduğunuz paranın havaya uçması ve size hiç kazanç sağlamadığını görmeniz nasıl bir duygu? 

Özellikle Covid-19 Virüs salgınından sonra sokağa çıkma yasaklarının olması ve alışveriş merkezlerinin kapatılmasından dolayı, Dijital medya ve reklamcılık sektörlerinde ciddi büyümeler gerçekleşti. Bu durum Sahte Tıklama yapanların ve bu tür yazılım geliştirenlerin işine gelmiş oldu.

Dünya genelinde günlük ortalama 4.5 milyardan fazla insanın internete bağlanıp aramalar gerçekleştiriyor. Bu ziyaretçilerin ortalama 2 milyar ve üstü, internet üzerinden alışveriş gerçekleştiriyor.

Bu da Google Adwords arama ağı reklamlarının  Cost Per Click  yani PPC ( Tıklama Başı Maliyet ) ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bulunmuş olduğunuz sektörün rekabet gücüne göre tıklama başı maliyet ödersiniz. Sektör zor ve rekabeti çok ise tıklama başı maliyet artacaktır. Sadece bununla bitmiyor. Rakipleriniz Sahte tıklamalar ve botnet ( DDOS ) gibi saldırılar ile bütçenizi tüketip, kendi reklamlarının yayına devam etmesini sağlarlar. Bu tür saldırılar yüzünden aylık 100.000$ dan fazla boşa giden bütçeler oluyor.

Google Adwords Sahte Tıklama Nedir?

Adwords reklamları için ayırmış olduğunuz bütçenin, verimsiz bir şekilde ve kısa bir sürede tükenmesine sebep olan çift tıklamalar ve ya Botnet
( DDOS ) saldırıların tamamına sahte tıklamalar ( geçersiz tıklamalar ) diyebiliriz.

Rekabet halinde olduğunuz rakiplerinizin de bu tarz saldırıları yapması ve ya yaptırması sizin çok kısa sürede reklamdan düşerek, müşteri ve ziyaretçi kaybetmenize neden olur.

Bu tarz saldırılar hem size hem de sektörünüze çok ciddi zararlar verecektir. Bu saldırılardan tek karlı çıkan aracı firma yani google adwords diyebiliriz.

Ayakta kalabilmeniz için günlük bütçenizi arttırırsınız. Saldırılar devam ediyorsa bu yapmış olduğunuz hamle tamamen yanlış ve sonucu ciddi zararlara sebep olacaktır.

Size saldıranın kim olduğunu düşünüyorsunuz? Aynı sektörde olduğunuz ve sektöre iş dağıtan aracı firmalar? Sizin gibi yakın çevrenize hizmet veren rakip firmalar mı?

Bu soruların cevabı her gün değişkenlik gösterecektir sizin için. Saldırıyı yapan aynı kişi olsa da. İyi bir analiz yaparak saldırıyı engellemeye çalışabilirsiniz. Hedef anahtar kelime yerine kuyruklu anahtar kelimeler kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Reklam vermiş olduğunuz anahtar kelimede rakiplerinize göre sürekli üstte görünmeniz, rakiplerinizin hem bilgisayarlarından hem de telefonlarından reklamlarınıza tıklayarak bütçenizi tüketerek kendisi üst konumda yer almak için bu tarz yollara baş vuracaktır. Google Adwords Sahte Tıklamaları engellediğini söylese de bir kullanıcı olarak tamamını engellemediğini söyleyebilirim.

Google Adwords Sahte Tıklamaları ve Saldırıları önlüyor mu?

Google Adwords Uzmanı olarak, yıllardır reklam çalışmaları yapmaktayım. Gerek kendi projelerimde gerek müşterilerimin projelerinde, yapılan saldırıların belli bir kısmını iade etmiş olsa da kayıpların çok olduğunu söyleyebilirim. 

Profesyonel bir şekilde açılmış olan bir adwords reklamı, saldırıların %95 önlemiş olur. Adwords paneli oldukça kapsamlı ve detaylı bir paneldir. Ciddi bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. %100 kazanç sağlamak istiyorsanız profesyonel bir adwords uzmanından destek almalısınız.

Google Adwords reklamlarınızdan %100 verim almak istiyorsanız hemen bize ulaşın.

Google Adwords Uzmanı

Her geçen gün daha iyiye gitse de yeterince önlem alınamadığını söyleyebilirim. Bazı sektörlerde özellikle saniyeler içerisinde bütçeniz tükenmektedir. Buna örnek vermek gerekirse, beyazeşya google adwords reklamları.

Google aslında kendince tüm önlemleri almış diyebiliriz. Ülke olarak statik ip üzerinde olduğumuz için, hangi ziyaretçinin hangi ip adresine sahip olduğunu bilemeyiz. Çift gelen tıklamaları ip adreslerini bularak engelleyebiliriz. Bu az da olsa çözüm olabilir fakat tam çözüm olmayacaktır.

Adwords Reklamıma Saldırı Var mı?

Adwords reklamlarınıza saldırı olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Bunun için adwords panelinizden kampanyalarınızın analizini yapmanız gerekiyor.

Adwords reklamlarıma saldırı var mı ? Bunu Nasıl Öğrenebilirim? İzlemeniz gereken yol.

  1. Google Adwords Paneline Giriş Yapın.
  2. Tüm Kampanyalar > Kampanyalar > Sütunlar sekmesine tıklayın.
  3. Tıklamalar kısmından geçersiz tıklamaları işaretleyin.
  4. Sütun grubunu kaydet ve uygula dedikten sonra sütunların arasında geçersiz tıklamalar göreceksiniz.

Geçersiz etkinlik ve tıklama sayıları daha önceki günlerle kıyasla fazla ise saldırı aldığınız anlamına gelmektedir. En kısa sürede Önlem Almanız gerekmektedir. Google adwords kayıt olup hemen reklam vereceğiniz bir platform olarak görünse de bu kadar basit olmadığını bilmeniz gerekmektedir.

Sahte Tıklamalar ve saldırılara karşı profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Siz işinize odaklanırken Google Adwords Uzmanlarımız Adwords reklamlarınızı yönetsin.

Profesyonel Adwords Danışmanlık almak istiyorsanız hemen https://www.selahattin.com/google-adwords-uzmani/ ziyaret edin.

Neden Sahte Tıklama ve Saldırı Alıyoruz?

  • Bulunduğumuz sektörde rekabetin çok olması.
  • Rakiplerimizin acımazsız ve sektöre saygılarının olmaması.
  • Rekabet oranını düşürmek için sahte tıklamalar yapılır, bütçeniz tükenir ve ziyaretçiler size saldırı yapan rakibinize kalır.
  • Daha Fazla Kazanç elde etme hırsının olması.

gibi bir çok nedenden dolayı saldırı alırsınız.  Bu tarz saldırıları önlemenin bir çok yolu vardır.

Adwords Sahte Tıklamalar Nasıl Önlenir?

Reklamlarınıza yapılan saldırıları minimuma düşürmek için bir çok yöntem bulunmaktadır. Kapsamlı ve eksiksiz yapıldıktan sonra gelen saldırılar artık umrunuzda olmayacaktır. 

Adwords Sahte Tıklama ve Saldırı Önleme Yöntemleri

  1. Google Analytic ve Adwords Konuşturmak ve kitle hariç tutmak.
  2. Gelen Ziyaretçilerin ip adreslerini bularak engellemek
  3. Google Adwords reklam vereceğiniz konumu ve hedefi iyi belirlemek
  4. Remarketing Yeniden Pazarlama Reklamları vermek

 

Google Analytics ve Adwords konuşturmak ve kitle hariç tutmak

Web sitenize gelen ziyaretçileri bir data halinde toplamanız gerekmektedir. Bu ziyaretçileri data halinde toplayabilmek için öncelikler https://analytics.google.com/analytics/web/ gmail adresiniz ile giriş yapmanız gerekiyor.

Yönetici > Mülk Oluştur > Web Sitesi > Devam Et yollarını takip ettikten sonra, web site adı, web site adresi, ülke ve kategori seçeneklerini belirtip oluştur diyorsunuz.  Karşınıza Global Site Etiketi (gtag.js) kodu çıkacaktır. Bu kodu web sitenizin <HEAD>****</HEAD> etiketleri arasına yapıştırın ve kayıt edin. Bu şekilde Google Analytics kurulumunuz tamamlanmış olur.

Oluşturmuş olduğunuz adwords hesabınızı Analytics ile birleştireceksiniz. Bunun için adwords panelinize giriş yapın > Araçlar ve Ayarlar > Kurulum > Bağlı Hesaplar > Google Analytics tıklayın karşınıza çıkan pencerede hangi sitenizi baglamak istiyorsanız > bağla seçeneğine tıklayın. Bu şekilde google adwords ve analytics bağlanmış olur. 

Bağlantıları yaptıktan sonra Google Analytics giriş yapın. Yönetici > Kitle Tanımları > Kitleler >Kitle hedefleri kısmından google analytic ve google ads hesabınızı seçmelisiniz. Bu adımda tüm ziyaretçilerinizi seçmiş olursunuz.

Google Adwords reklamlarında Analytic Kitle Hariç Tutmak nasıl yapılır?

  1. Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
  2. En Altta Yönetici > Mülk> Kitle Tanımları > Kitleler yolunu izliyoruz.
  3. Kitleler tıkladıktan sonra > Yeni Kitle > Yeni Oluştur tıklıyoruz.
  4. Demografi Kısmından Bilinmeyen (Unknown ) seçin. 
  5. Davranış bölümüne Tıklayın. Oturum > 1 olarak seçin. ( oturum sayısı 1 den fazla olan kullanıcılar )
  6. Uygula butonuna tıklayın. Kitle adını 5 saniyeden az kitle olarak yaza bilirsinizi.

Yukarıda izlemiş olduğumuz yolda yapmış olduklarımız, web sitemizi ziyaret eden kullanıcıların 1 defa ziyaret etmiş olması gerekiyor. Sitede 5 saniyeden az zaman geçirmiş olması gerekiyor. ( zaman süresini arttırabilir ve ya düşürebilirsiniz. ) 

Bu hedef kitleyi Google Adwords Reklamlarımızda Hariç Tutacağız. Bunun İçin Adwords Panelimize Geçiş Yapmamız Gerekmektedir.

  1. Adwords panelinize giriş yapın
  2. Hedef Kitleyi hariç tutmak istediğiniz kampanyaya tıklayın.
  3. Hedef Kitleler > Hariç Tutulanlar ( + ) tıklayın
  4. Gözat > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar tıklayın
  5. Son oluşturduğumuz ( 5 saniyeden küçük olan kitle ) seçin ve kaydet butonuna tıklayın.

Google Analytics ve Google Ads ( Adwords ) tarafından tanınan ve bilinen bu kitleyi hariç tutmuş oluyoruz. Bu bize ne kazandırabilir ki dediğinizi duyar gibiyim.

Bir hizmet sağlayan firma olduğunuzu düşünelim. ( Beyazeşya firması ) Sizin reklam çıktığınız hedef kitleniz web sitenize girdiğinde ya sizi arar hizmet alır ve ya çıkar gider başkasından hizmet alır. Bu kadar basit.

Hedef kitlenizin bir daha gelip araştırma yapıp sizi bulmasına gerek kalmayacaktır. Bunu yapmamızın sebebi ise rakip firmaların günlük yaptığı aramalardan ve tıklamalardan bir nebze de olsa korunmanızdır.

Web sitenizi ziyaret eden tüm kullanıcıları Hedef kitle olarak hariç bırakıp, sadece yeni kullanıcılara da erişebilirsiniz.

Gelen Ziyaretçilerin ip adreslerini bularak engellemek

Google Adwords serp aranma reklamlarında anahtar kelime olarak reklamlarımız tetiklendiği için 1 den fazla tıklanma alma ihtimaliniz çok yüksek.

Aynı Ziyaretçinin belli aralıklarla gelip reklamınıza tıklaması, sizin reklam bütçenizin boşa gitmesine sebep olacaktır. Bunun Önüne geçmeniz için Google adwords elbette önlem alıyor. Aldığı önlemler yeterli kalıyor mu ? Hayır.

Web Sitenize Gelen Ziyaretçilerin ip adreslerini bularak engelleyin. Ip adreslerini bulmanız için özel yazılımlar yazdırabilir, ücretli ve ücretsiz yazılımlardan faydalanabilirsiniz.

Çok ciddi saldırılar aşmıyorsanız, manuel nasıl ıp adresi bulup ve engelleyeceğinizi anlatayım.

İp Adreslerini Bulmak

  1. https://statcounter.com/ adresine girin ve üye olun.
  2. Projeler kısmından > Add New Project Tıklayın
  3. Web Site adresi ve proje adını doldurduktan sonra Add project tıklayın.
  4. karşınıza çıkan Default Statcounter code kopyalayın
  5. Web sitenizin <body> ** </body> Taglarının arasına kodu yapıştırın ve kayıt edin.

Bu işlemleri yaptıktan sonra web sitenize giriş yapan ziyaretçilerin ip adreslerini, cihaz, cinsiyet ve yaş aralıkları gibi bilgilere sahip olacaksınız.

Stat counter giriş yaptıktan sonra sol menüde Visitor Activity kısmına tıklayarak ip adreslerini bulabilirsiniz. Kaç sayfa gezmişler ve kaş defa reklama tıklamışlar bunlara ulaşabilirsiniz.

Adwords Panelinden ıp adresi engellemek

  1. Adwords Panelinize giriş yapın.
  2. İp adresini engellemek istediğiniz Kampanya Tıklayın.
  3. Ayarlar > Ek Ayarlar > Hariç tutulan IP’ler kısmına tıklayın.

Engellemek istediğiniz ip adreslerini buraya yazabilirsiniz. Örnek Olarak  123.4.5.67 bu şekilde ekleyebilirsiniz. Eklerken ip adreslerin alt alta olmasına özen gösterin.

Google Arama Ağı iş ortaklarını iptal etmek

Google arama reklamı verdiğinizde, google adsense kullanan sitelerde reklamlarınızın görünmesi size ek bir avantaj sağlamayabilir. 

Hizmet sektöründe reklam veriyorsanız sadece arama reklamlarında görünmeniz yeterli olacaktır. Bir ürün satışı sağlıyorsanız Google Arama Ağı iş ortakları web sitelerde reklamınızı gösterebilirsiniz.

İş Ortakları web sitelerden reklamınızı kaldırmak için Adwords panelinize giriş yapın > Ayarlamak istediğiniz kampanyaya tıklayın > Ağlar > Görüntülü Reklam Ağı seçenegini iptal edip kayıt etmeniz yeterlidir.

Google Adwords reklam vereceğiniz konumu ve hedefi iyi belirlemek.

Bir reklam verdiğinizde hedef kitlenizin bulunduğu alanları iyi belirlemeniz gerekmektedir. Hizmet sağlıyorsanız size 100 km uzakta olan herhangi bir iş için gitmeyeceğinizi bilirsiniz.

Sizin hızlı bir şekilde en kısa sürede müşterinize ulaşmak için reklam alan hedeflemeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgenin 30 km çevresine reklam vermeniz daha fazla verim elde etmenizi sağlayacaktır.

Google Adwords Konum Belirlemek

  1. Google Adwords hesabınıza giriş yapın.
  2. Kampanyanıza tıklayın
  3. Ayarlar > Konumlar seçeneğine Tıklayın

Bu alanda reklamınızın görünecek olanlalanları iyi seçmelisiniz. Yakın çevreyi de hariç alan olarak seçmenizde fayda vardır. 

Reklam alanınızı seçtikten sonra, Yer seçenekleri Butonuna tıklayın ve Varlık: Hedeflediğiniz yerlerde bulunan veya bu yerlere düzenli olarak giden kullanıcılar seçeneğini seçin ve Kaydet Butonuna tıklayın.

Reklam vereceğiniz alanı seçmiş ve bu alanda yaşayan insanları hedeflemiş olursunuz. Bu şekilde gereksiz tıklamaları önlemiş olursunuz.

Remarketing Yeniden Pazarlama Reklamları vermek

remarketing reklamları
remarketing reklamları

Arama ağı reklamları verdiğinizde google analytic ve Adwords ( ads ) verilerini bir data halinde toplamalısınız ve bu ziyaretçilere Remarketing Reklamları çıkmalısınız.

Remarketing ( Yeniden Pazarlama ) Reklamları Nasıl Verilir.

Remarketing ( Yeniden Pazarlama  ) reklamları vermek için;

  1. Reklam kampanyanıza tıklayın
  2. Hedef Kitle > Hedef Kitleler seçeneğine Tıklayın
  3. Göz At > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar seçeneğinde hedef kitlenizi seçin.
  4. Kaydet Butonuna Tıklayın.

Yeniden Pazarlama Reklamlarınız artık sadece seçmiş olduğunuz hedef kitleye görünecektir. ( daha önce web sitenize giriş yapmış olan kişilere )

Remarketing ( Yeniden Pazarlama ) Reklamları Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin https://www.selahattin.com/remarketing-reklamlari-yeniden-pazarlama/ ziyaret edebilirsiniz.

Google Adwords sahte tıklama ve saldırılarına karşı bir çok yöntem bulunmaktadır. Manuel yapılanlar ve özel yazılım entegre edilerek yapılan yöntemlerdir. 

İşinize odaklanmak istiyorsanız ve bir adwords uzmanının Reklamlarınızı kontrol etmesini istiyorsanız hemen https://www.selahattin.com/google-adwords-uzmani/ Ziyaret edin

 

 

 

4.3/5 - (108 {Oy})

4 Yorum

  1. Merhaba , güzel bir içerik olmuş. Fakat bu telefon üreten reklamlar için bu hariç tutma stratejisi çalışacakmıdır ? Telefon araması için önerileriniz olaccakmıdır?
    İlginize şimdiden teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Hemen Ara